Kozmetika

Studija EWG (Enviromenta Working group) je otkrila da prosječna osoba koristi 10 različitih kozmetičkih proizvoda na svom tijelu skoro svaki dan. Svaki od tih deset proizvoda ima u prosjeku 126 sastojaka. Od 10000 sastojaka koji se koriste u proizvodima za njegu tijela samo je 89% procijenjeno kao sigurno za upotrebu! 

Nije li to zastrašujuće?

Kozmetičke kompanije tvrde da su ove hemikalije sigurne, što vjerojatno i jesu u malim količinama. Te male količine unošene kroz dugi niz godina postaju velike i značajne.

Činjenica jest da niko ne zna kako određene hemikalije utiču na nas tokom dužeg vremenskog perioda, te kako kombinacije tih hemikalija reaguju u našem tijelu.

Nasuprot njima postoje deklarisane i dokazano opasne hemikalije koje se i dalje redovno koriste u kozmetičkim proizvodima. A to su ftalati, parabeni, formaldehid i druge.

Ftalati su naftni derivati, koje možemo pronaći u umjetnim mirisima i primjenom ulaze u krvotok te oponašaju ženski hormon estrogen remeteći hormonalnu ravnotežu. Korištenje ftalata se može povezati s urođenim manama, oštećenjima sperme, neplodnošću, feminizacijom beba dječaka itd.

Parabeni se u kozmetici koriste kao konzervansi i sprječavaju razvoj mikroorganizama. Međutim, i parabeni posljedično oponašaju estrogen te pospješuju rast tumornih stanica tako što mijenjaju gene.

Opasan i kancerogen formaldehid se koristi u kozmetičkim proizvodima kao konzervans, ali može  iritirati disajne puteve, pogodovati nastanku astme, a odgovoran je i za alergijske reakcije na koži, vrtoglavice, glavobolje i probleme s očima.

Većina tih spojeva se lako i brzo apsorbuje kroz kožu. Nažalost, imaju vrlo izražena kumulativna dejstva, što znači da ih naše tijelo ne može prirodno eliminisati. Posljedično, oštećuju tkiva i organe.

Sintetički, umjetni spojevi jednostavno nisu poželjni u njezi kože. Jedini razlog zašto se takvi sastojci koriste u konvencionalnoj kozmetici je njihova cijena. Vrlo su jeftini.

 

Organska kozmetika

Kozmetika je hrana za našu kožu, ali i organizam. Sve što stavimo na kožu apsorbira se u krvotok, koji dalje provodi sastojke kroz cijelo tijelo. Vrlo mnogo se raspravlja o tome čime se hranimo, ali na isti način bi trebali razmisliti šta stavljamo na svoju kožu, jer nas to također hrani. Gotovo da nema razlike. 

Naša koža nije nepropusni štit, već je porozna i upija većinu sastojaka koju apliciramo. S obzirom na to, organska, zdrava kozmetika može poboljšati zdravlje čitavog tijela. Iz tog razloga osnovno pravilo kod izbora kozmetike trebalo bi biti – ono što ne bismo pojeli, to ne bismo trebali stavljati ni na kožu.

Odabirom organske kozmetike, mi odabiremo proizvode čiji sastojci rade u skladu sa sofisticiranim prirodnim sistemom tijela. Prirodne tvari sadrže spojeve identične onima u našim tijelima. Dakle, tijelo ih lakše prepoznaje, što znači da su moguće negativne reakcije minimalne, a kozmetički rezultat je superiorniji. Obzirom da se organska kozmetika sastoji od organskih sastojaka (ulja, maslaca, voskova) koja su puna hranjivih tvari, ona omogućavaju našoj koži da se regenerira i osnaži.

Odabir organskog nije pitanje mode ili trenda. Organsko znači zdravo i sigurno!

 

Certifikati organske kozmetike

Prema evropskom zakonu samo certificirana prirodna ili organska kozmetika ima pravo isticanja njene prirodnosti ili organskog porijekla. No, mnogi proizvođači iskorištavaju needuciranost potrošača pa na proizvodima koji sadrže umjetne konzervanse, sintetička ulja, parafine ističu prirodnost, zato jer imaju 0,1% nekog ekstrakta prirodnog porijekla.

Najbolji način kako biste bili sigurni u kvalitet kozmetike koju birate je da na njoj potražite jedan od standarda organske kvalitete. Ali ovdje je također potreban oprez jer nemaju svi standardi jednako rigorozne uslove.

Među najstrožije standarde organske i prirodne kozmetike spada NaTrue. NaTrue je osnovan 2008. u Briselu, te postavlja visoke standarde u pogledu proizvodnih procesa u kojima nije dozvoljeno ionizirajuće zračenje, upotreba genetski modificiranih organizama, testiranje na životinjama. NaTrue prepoznaje 3 nivoa sertifikacije: organska kozmetika, prirodna s organskim udjelom i prirodna kozmetika, gdje pravila proizvodnje i dopuštene sirovine vrijede za sve tri nivoa.

NaTrue organska kozmetika garantuje najmanje 95% sastojaka iz organskog uzgoja, dok NaTrue sertifikovana prirodna kozmetika s organskim udjelom garantuje minimalno 70% organskih sastojaka.

Šta organska kozmetika čini za našu kožu?

Organska kozmetika je nježna prema koži, ona je hrani i štiti mineralima, vitaminima, esencijalnim masnim kiselinama.

Odabirom organskih kozmetičkih proizvoda ili prirodnih kozmetičkih proizvoda s visokim udjelom organskih sastojaka, pomažemo održati zdrav, njegovan i prirodan izgled kože.

Postoje mnoge prednosti korištenja prirodnih, organskih kozmetičkih proizvoda među koje ističemo djelotvornost i sigurnost upotrebe. Kvalitetni proizvodi koji imaju visoki udio biljnih ulja, maslaca te biljnih ekstrakata hrane, hidratizuju i vitalizuju našu kožu, te joj daju energiju i ljepotu.

Nema komentara

Odgovori

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.