BOTOX

Šta je Botox

Botulinski toksin (Botox) je neurotoksin koji blokira presinaptičko oslobađanje acetilholina u neuromišićnoj sinapsi. Regeneracija perifernih nervnih vlakana dovodi do reverzibilnosti procesa, te se zbog toga injekcije ponavljalju posle 4 do 6 mjeseci. Botox je  toksin dobijen iz bakterije. Botox se koristi u svijetu od 1980. godine u liječenju oftalmoloških i neuroloških poremećaja. FDA (Food and Drugs Administration) i SAD odobrili su upotrebu i primjenu botoxa. Za razliku od mekih tkiva čiji volumen  popunjavamo hijaluronskim filerima, botoxom blokiramo i sprečavamo kontrakciju mišića odgovornu za nastanak bora na koži. Prilikom injiciranja u mišić izaziva se njegova relaksacija i sprečava se kontrakcija, što dovodi do postepenog izostanka neželjene mimike. Na taj način nestaju bore na koži u regiji iznad samog mišića.

Upotreba Botoxa

Botox se može primijeniti kao pojedinačni tretman ili u kombinaciji sa hijaluronskim filerima, mezoterapijom, hemijskim pilinzima,  a sve u cilju uklanjanja  postojećih i  sprečavanju nastanka  novih bora. Najčešća primjena je u regiji čela, između obrva gdje nastaju vertikalne  bore uslijed mrštenja i horizontalne bore duž cijelog čela od obrva do kosmatog dijela glave. Vrlo uspješno se botoxom  uklanjaju bore u regijama spoljnih uglova očiju gdje nastaju tzv. “svračije nožice“ , kao i u regiji vrata gdje na koži najčešće kod starijih pacijenta nastaju bore.

Procedura

Prilikom ubrizgavanja koriste  se mikroigle, a sam  tretman traje oko 15 minuta. Ubrizgavanjem u regiju na licu ne daje se prethodno anesteik, jer procedura ne boli, eventualno blago pecka. Crvenilo na koži  nakon tretmana nestaje u prvih sat vremena. Nakon tretmana potrebno je 3 do 7 dana da bi  efekti  botoxa bili vidljivi. Treba napomenuti  da  botox nije  trajan i ponavljanje se može sprovesti nakon 4 mjeseca.

Botox se može primijeniti  i u slučajevima prekomjernog znojenja.  Ubrizgavanjem  u regije  kao što su pazušne jame, dlanovi  i  tabani, smanjujemo ili u potpunosti sprečavamo znojenje. Efekat traje 6 do 8 mjeseci i može se ponavljati. Prilikom ubrizgavanja koristi se lokalni anestetik u vidu kreme. Nakon 3 do 7 dana, efekti postaju vidljivi.

Kontraindikacije

 1. trudnoća i dojenje
 2. deca ispod 12 godina
 3. hemofilija i koagulopatija
 4. alergija na komponente preparata pr albumini
 5. oboljenja neuromišićnog prenosa miastenija gravis
 6. zapaljenske promjene na koži
 7. upotreba aminoglikozidnih antibiotika, acetilsalicilne kiseline, antireumatika sedam dana prije i poslije intervencije.

Neželjeni efekti su blagi i svi su prolazni:

 1. glavobolja (u manje od 1% slučajeva)
 2. otok ili podliv na mjestu uboda
 3. osjećaj ukočenosti u predjelu čela
 4. ptoza blaga spuštenost gornjeg kapka koja prolazi za dvije nedjelje
 5. podizanje spoljnjeg dijela obrve
 6. pareza susjednih mišića

CIJENA: 200EUR(1 regija), 300eur(2regije). Pazuh 350EUR

Materijali kojima se radi su prvoklasni, a anti-age medicinske tretmane ordinira dr Dragana Milovanović.

Dr Milovanović je završila medicinski fakultet u Beogradu, poslije kog je svoje znanje nadogradila i postala specijalista estetske i anti-age medicine.

Sada je na specijalizaciji iz ginekologije.

Njena želja je da sve dame koje dođu kod nje u SALON „ROSES“ budu zdrave i lijepe.

 

KONSULTACIJE SU BESPLATNE!

Online zakazivanje tretmana